Plantetips.no

Frukttre

 

 

 

 

 

 

Beskjæring av frukttre

 

Når frukttrær beskjæres er hensikten først og fremst å få mest mulig og best mulig frukt. Dersom treet blir for tett, kommer det ikke nok lys og luft til slik at fruktene kan utvikle seg optimalt.

Beskjæring av frukttrær kan også være nødvendig for å begrense treets omfang enten av plasshensyn eller for å lette plukkearbeidet.

Eple- og pæretrær beskjæres best fra november til mars. Da er trærne i hvile og det er lettere å vurdere treets form når det ikke har blader.

Kirsebærtrær og plommetrær er blødere og skal beskjæres så lite som mulig for å unngå at de forblør seg. Dersom det er nødvendig å beskjære bør det skje i en periode trærne har blader, gjerne på sensommeren.

Etter nyplanting av unge eple- og pæretrær sjæres en tredjedel av alle greinene, heretter skal det ikke skjæres før de er i bæring.

Ved beskjæring av eldre trær er det først og fremst syke, svake og gamle greiner som skal fjernes. Dernest fjerner en greiner som krysser hverandre i kronen. Alle greinene skal fjernes ved basis.

Treet reagerer ofte på beskjæring med å sette en mengde nye skudd (vannskudd). Disse må fjernes etter hvert slik at treets krone ikke blir for tett.